Her kan du lese ukens søndagstanker. Søndagstanker er noen ord om ukens bibeltekster.

En av mine minste

Domssøndag/Kristi kongedag: PrekentekstMatt 25,31-46

1. lesetekstJes 57,14-16

2. lesetekstÅp 20,11-13

Det du har gjort mot en av mine minste har du gjort mot meg!

«Det der er min slektning!» Sa hun på ekte california-engelsk med et stort smil om munnen og pekte opp på Henrik Sørensens altermaleri av den nordiske Kristus i Sjømannskirken i San Pedro. «Han var familiens sorte får. Han var kriminell og satt fengslet i Norge. Skal ikke si at det var derfor min familie flyktet fra Norge på begynnelsen av 1900 – tallet, men det var ikke stas å bli assosiert med han der!» Hun rister på hodet og ser skamfull ut, så lyser ansiktet hennes opp igjen, og hun fortsetter. «Men det var han som ble Henrik Sørensens modell for Kristus. Og nå pryder han veggen i mange kirker både i Norge og Sverige. Henrik Sørensen ble anklaget for å være blasfemisk fordi han brukte en kriminell som modell for selveste Kristus. Men alt han ville si var; Det du har gjort mot en av mine minste har du gjort mot meg! Og han som var familiens sorte får, er nå mange år etter fremdeles familiens stolthet hos oss!»

Henrik Sørensens nordiske Kristus figur henger i blant annet Hamar Domkirke, Lillestrøm kirke, Vinje kirke i Telemark og i Linköping. De er malt på 30 – tallet og viser en ung korthåret mann med utstrakte armer som kommer gående imot deg. Neste gang du ser dette bildet, håper jeg du blir minnet om å også se Jesus i din neste. Etter møtet med denne kvinnen en formiddag i San Pedro, Los Angeles, har i alle fall jeg ofte blitt minnet på hvor viktig det er å gjøre som Henrik Sørensen gjorde, å ikke bare se «det sorte fåret» men også å se Kristus i min neste – for «det du gjør mot en av mine minste, gjør du mot meg», sa Jesus.

Tidligere søndagstanker